‘Yumuşak Güç’ün yaratıcısı Joseph Nye hayatını kaybetti

Joseph Nye, “Yumuşak Güç” Kavramının Öncüsü Olarak Hatırlanacak

Uluslararası İlişkiler literatürüne “yumuşak güç” olarak geçen ve kamu diplomasisi olarak da bilinen kavramın öncüsü olarak tanınan siyaset bilimci Joseph Nye, 6 Mayıs tarihinde vefat etti.

Harvard Üniversitesi’nde ders veren Nye, 1937 yılında New Jersey’de dünyaya geldi ve Princeton ile Oxford Üniversiteleri’nde siyaset, felsefe ve ekonomi alanlarında eğitim aldı.

Doktorasını siyaset bilimi üzerine yapan Nye, 1964 yılında Harvard’a katıldı ve 1993-2001 yılları arasında ABD Başkanı Bill Clinton döneminde çeşitli görevler üstlendi.

“Yumuşak güç” kavramının teorisyenlerinden biri olarak kabul edilen Nye, askeri olmayan güçlerin diğer ülkelerin davranışlarını nasıl etkileyebileceğini araştırmış ve kariyeri boyunca neo-liberal görüşleri savunmuştur.

Farklı üniversitelerde ve uluslararası düşünce kuruluşlarında görev alan Nye’nin “Yumuşak Güç: Dünya Politikasında Başarıya Giden Yol”, “Amerikan Yüzyılı Bitti mi?” ve “Liderliğe Bağlı: Amerikan Gücünün Değişen Doğası” gibi 10’dan fazla kitabı bulunmaktadır.

Related Posts

Muharrem İnce cezaevinde İmamoğlu’nu ziyaret etti: ‘Türkiyemizin değişim vakti gelmiştir’

Geçen hafta ‘baba ocağı’ CHP saflarına dönen Muharrem İnce, Marmara Cezaevi’nde tutuklu CHP Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etti.

CHP’li Yücel: ‘İzmir Barosu’nu göreve davet ediyorum’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyon sonrası CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel’den açıklama geldi.

Üç yaşındaki çocuk iki yıldır yemek yemiyor

İngiltere’nin Merseyside bölgesinde yaşayan üç yaşındaki Ronnie McGee, iki yıldır sadece sütle besleniyor ve yemek yemeyi reddediyor. Annesi Jess McCormick, oğlunun günde dört kez kusmasına rağmen doktorların kesin bir teşhis koyamaması karşısında …

Almanya, reddedilen vize başvurularına itiraz hakkını kaldırıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz 2025 itibarıyla vize başvurusu reddedilen kişilere itirazda bulunma hakkının kaldırılacağını duyurdu.

Fransa: Filistin devletini tanımakta kararlıyız

Fransa: Filistin devletini tanımakta kararlıyız

Güney Afrika’da silahlı saldırganlar dehşet saçtı: 7 kişi hayatını kaybetti

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town şehri yakınlarında bir yerleşim yerine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 7 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.