Küresel piyasalarda Trump etkisi – 24 Nisan 2025

“`html

ABD Ekonomi Politikasında Değişiklikler ve Piyasa Etkileri

ABD hükümetinin korumacı ticaret stratejileri ve katı ekonomik ifadeleri, varlık değerleri üzerinde etkili olmaya devam ederken, Başkan Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin hakkında farklı bir üslup benimsemesi dikkat çekiyor.

Trump, Powell ve Fed ile ilgili önceki açıklamalarına nazaran, Powell’ın görevine son vermeyi düşünmediğini belirtti. Bu durumu olumlu bir gelişme olarak yorumlayan piyasa analistleri, Trump’ın faiz indirimine yönelik daha ılımlı bir yaklaşım sergilediğini aktarıyor.

Fed Başkanı Powell’ın, faiz indirme konusundaki durumu değerlendiren Trump, “Bize göre bu noktada Fed’in faiz oranlarını düşürmesi gerekiyor. Bu, kaçırılmayacak bir fırsat. Powell’ın geç kalmasındansa, hızlı ve zamanında harekete geçmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, Trump’ın sürekli değişen ekonomik söylemlerinin, uluslararası yatırımcıları temkinli bir tutum almaya yönlendirdiğini vurguluyor.

“Çin ile Adil Bir Anlaşma Yapacağız”

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğiyle ilgili sorulara cevap veren Trump, “Nazik olacağız. Onlar da ufak adımlar atacak, ardından ne olacağını göreceğiz. Nihayetinde bir anlaşmaya varmak zorundalar; aksi takdirde ABD ile ticaret yapamazlar.” dedi.

Trump, şu anda birçok farklı ülkeyle ticaret ve gümrük anlaşmaları görüşmelerinin içerisinde olduklarını açıkladı. Bu anlaşmaların, hem ABD hem de diğer ülkeler için adil olacağını belirtti.

Otomotiv sektörüne yönelik tarifelere de değinen Trump, bu tariffelerde herhangi bir değişiklik yapmanın şu an gündemlerinde olmadığını ifade etti.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, “Önce Amerika” ifadesinin aslında “yalnız Amerika” anlamına gelmediğini, uluslararası ticaret ortaklarıyla daha sağlam iş ilişkileri kurma çağrısı olduğunu dile getirdi.

Fed’in son yayınladığı Bej Kitap raporunda, özellikle tarife belirsizliklerinin bazı bölgelerde ekonomik durumu olumsuz etkilediğine değinildi.

ABD Piyasalarında İlk Tepkiler

ABD Hükümeti’nin tarifeler üzerine verdiği ılımlı mesajların ardından, Trump’ın Powell’ı görevden almayacağını açıklamasıyla birlikte, altın fiyatları %2,3 oranında düşüş yaşadı ve 3,304 dolardan kapanışını yaptı. Bugün ise ons altın, %0,9 artış göstererek 3,332 dolara yükselmiş durumda.

Bu gelişmeler, ABD Hazine tahvilleri üzerinde de alım işlemlerine yol açtı; 10 yıllık tahvil faizleri, %4,36 seviyesinde dengelenerek düşüşünü sürdürüyor. Dolar endeksi ise %0,2’lik bir kayıpla 99,7 seviyesinde işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, dün %1,8 düşüş yaşadıktan sonra, yeni gün itibarıyla yatay seyirle 65,3 dolardan işlem görüyor.

Trump’ın Powell konusundaki açıklamalarının ardından New York Borsası’nda S&P 500 %1,67, Nasdaq %2,50 ve Dow Jones %1,07 değer kazandı. ABD vadeli endeksleri ise günün başında negatif bir trendle başladı.

Analistler, bugün Google, P&G ve Merck&Co şirketlerinin 1. çeyrek finansal raporlarının dikkatle izleneceğini ve bu dönemde hisse senetleri ile sektör bazlı dalgalanmaların etkili olacağını belirtiyor.

Avrupa Piyasalarında Gelişmeler

Avrupa borsalarında dün pozitif bir yön izlenirken, dikkatler Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili gelişmelere yoğunlaştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Londra’da yapılan toplantıya Ukrayna temsilcilerinin de katıldığını ve tüm tarafların, Trump’ın barış sağlama konusundaki kararlılığını desteklediğini açıkladı.

Makroekonomik verilere bakıldığında, Avrupa Birliği’nin şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre %7 artarak 225,4 milyar avroya ulaştığı ve ithalatın %7,2 artışla 202,4 milyar avro olduğu görüldü. AB bu süreçte 23 milyar avro dış ticaret fazlası verdi.

Almanya’da imalat sanayi PMI endeksi 48’e düşerken, Avro Bölgesi’nde benzer şekilde düşük kalmaya devam etti. Bu durum, analistlerin resesyon korkularını artırıyor.

Asya Borsalarında Durum

Asya borsalarında karışık bir görünüm söz konusu. ABD yönetiminin tarifeler ile ilgili açıklamaları, bölgedeki risk algısını etkiliyor.

ABD’nin tarife müzakerelerine devam edeceğini belirtmesi ancak mevcut tarifeleri değiştirmeyeceğini açıklaması, Asya endekslerinde temkinli bir fiyatlama yaşanmasına neden oldu. Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato, G20 ülkelerinin piyasalardaki istikrarı sağlaması adına işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

Kato, ABD’nin tarifelerinin ve karşı önlemlerin küresel büyümeye olumsuz etkileri hakkında endişelerini dile getirdi ve bugün ABD Hazine Bakanı Bessent ile görüşeceğini duyurdu.

Yerli Piyasalarda Gelişmeler

Yurt içindeki 23 Nisan kutlamaları nedeniyle borsa kapalıydı. Salı günü ise BIST 100 endeksi %0,10 değer kaybederek 9,312.13 puandan günü tamamladı.

Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya geldi. Görüşmelerin pozitif bir hava içinde gerçekleştirildiği bildirildi.

Dolar/TL, dün %0,1 artışla 38,3030’dan kapanırken, bankalararası piyasada açılış itibarıyla önceki kapanışın %0,1 altında 38,2910 seviyesinden işlem görülüyor.

Bugün takip edilecek veriler arasında Türkiye’nin kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi, ile birlikte Almanya’dan Ifo iş dünyası güven endeksi, ABD’nin dayanıklı mal siparişleri ve mevcut konut satışları yer alıyor.

Bugün Takip Edilecek Veriler

  • 10.00 Türkiye, nisan ayı kapasite kullanım oranı
  • 10.00 Türkiye, nisan ayı reel kesim güven endeksi
  • 10.00 Türkiye, şubat ayı finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları ve yükümlülükleri
  • 11.00 Almanya, nisan ayı Ifo iş dünyası güven endeksi
  • 15.30 ABD, mart ayı dayanıklı mal siparişleri
  • 15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
  • 17.00 ABD, mart ayı mevcut konut satışları

“`

Related Posts

İslam Memiş ‘son şans’ demişti: Altın fena düştü!

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Haftayı düşüşle açan altın, dün yükselişe geçse de 9 Temmuz gününe düşüşle başladı. Küresel gerilimlerden etkilenen altın fiyatları …

TOBB’un verilerine göre sanayide aktif kapasite raporu azaldı

TOBB’un sanayi kapasite verilerine göre haziran ayında yıllık bazda artış yaşanırken çalışan sayısında azalma görüldü.

Yapay zeka artık servet sahibi yapmaya başlayacak

Yapay zekâ yalnızca işleri kolaylaştırmakla kalmayacak, servet kavramını da kökten değiştirebilir. Milyarder yatırımcı Mark Cuban’a göre, bu teknoloji henüz gerçek potansiyelini göstermedi.

Kuzey Makedonya ihracatı arttı, dış ticaret açığı azaldı

Kuzey Makedonya’nın dış ticaret açığı, Mayıs 2025’te geçen yılın aynı ayına göre 59 milyon dolar azalarak 250 milyon dolara geriledi. Ülkenin ihracatı yüzde 28,7 artarak 841 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 13,3’lük daha yavaş bir hızla 1 milyar …

İşten ayrılmak isteyenlere kötü haber: Kıdem tazminatı tavanı düşük kaldı, işçinin kaybı 5 bin lirayı aştı

Kıdem tazminatı tavanının enflasyon oranında artırılmaması işten ayrılmak isteyenleri zor durumda bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 55 bin 479 TL, Bakan Şimşek’e 51 bin 821 TL, emekliye 2 bin 412 lira zam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 55 bin 479 TL, Bakan Şimşek’e 51 bin 821 TL, emekliye 2 bin 412 lira zam