İzmir Barosu, Çocuk Hakları İhlallerine Dikkat Çekti

İzmir Barosu, 23 Nisan’da Çocuk Hakları İhlallerine Dikkat Çekti

İzmir Barosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken, çocuk hakları alanındaki ihlallere karşı bir basın açıklaması düzenledi. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Cumhuriyet’e ve demokratik değerlere yönelik saldırılar artık tahammül edilemez bir noktaya ulaştı. Geleceğimizin teminatı olan çocukların ve gençlerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

İzmir Barosu önünde gerçekleşen açıklamaya Baro Başkanı Sefa Yılmaz ve birçok avukat katıldı. Yılmaz, 23 Nisan’ın sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu değil, aynı zamanda halk egemenliğinin ilanını simgelediğini vurguladı.

“İzmir Barosu olarak, geleceği emanet edeceğimiz çocuklar ve gençler için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuşan Yılmaz, “23 Nisan 1920’de kurulan Meclis, 1923’te Cumhuriyet’i ilan etti. Bu tarih, egemenliğin bireyden alınıp halka verildiği bir dönüm noktasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu günü çocuklara hediye etti çünkü gelecek onların. Ancak günümüzde, Cumhuriyet’in temel değerlerine ve demokratik yapısına yapılan saldırılar artık intolerable boyutlara ulaştı. Biz de İzmir Barosu olarak, geleceği emanet edeceğimiz çocuklar ve gençler için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Yılmaz, geçtiğimiz aylarda protestolar sırasında gözaltına alınan gençlerin adli süreçlerinde de destek verdiklerini hatırlattı.

“Çocuklar haklarından yoksun bırakılıyor” şeklinde açıklama yapan İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Av. Nihal Sarıpınar, çocuklara yönelik ihlallere dikkat çekti. Sarıpınar, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugünü bayram sevinciyle kutlaması gereken çocukların ekonomik, fiziksel, psikolojik ve cinsel istismar nedeniyle en temel haklarının ellerinden alındığını görüyoruz. 23 Nisan 1924’te bugünü tüm çocuklara bayram olarak armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun yıllar öncesinden içselleştirdiği çocukların haklarıyla çocuk olduğu bilincini, bugün ne yazık ki çocukların en temel haklarından biri olan yaşam hakkı bakımından dahi sağlayabilmiş değiliz. Sözleşmenin yürürlüğe girmesinin üzerinden neredeyse 30 yıl geçmesine rağmen ülkemizde çocuklar hala birey olarak algılanmamakta, haklarından yoksun bırakılmaktadırlar. Her ne kadar çocukların ‘geleceğimiz’ olduğu konusunda hemfikir olunsa da onların bugünlerini düzenlemekte, yarınlarını hazırlamakta yetersiz kalınmaktadır. Çocukların gelişmesi için bilimsel, nitelikli eğitim yerine, pedagojik kurallara aykırı, tamamen dinselleştirilmesi amacıyla uygulanan bu programlar, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne ve Çocuk Koruma Kanunu’na açıkça aykırıdır. Eğitim Reformu Girişiminin raporuna göre; 2023-2024 öğretim yılında, zorunlu eğitim çağında olan çocukların 612 bin 814’ü eğitim dışında kalmıştır. Bu çocukların %53,6’sı erkek, %46,4’ü kız çocuktur. Yaş gruplarına bakıldığında ise, en yüksek oranın %73,9’la 14-17 yaş aralığında olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

“Örgün eğitimin dışında kalan öğrenci sayısı yaklaşık 2 milyon 982 bindir” diyen Sarıpınar, 2023-2024 öğretim yılında zorunlu eğitim çağında olan 612 bin 814 çocuğun eğitim dışında kaldığını belirterek, “Örgün eğitimin dışında kalan öğrenci sayısı yaklaşık 2 milyon 982 bindir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporlarına göre; 2024’te 14 yaş ve altı 22, 15-17 yaş arası 49 çocuk iş yerlerinde yaşamını yitirmiştir. Bu yılın başından itibaren tespit edilebilen ekonomik olarak sömürülen çocuk ölümü ise 19 olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri 2023’e göre; çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583’tür. Suça Sürüklenen çocuklardan 9 bin 893’i 11 yaş ve altı, 51 bin 537’si 12-14 yaş, 117 bin 266’sı ise 15-17 yaş grubundadır. İzmir Barosu olarak; çocukların uçsuz bucaksız düşlerine ket vuranlara, şenlikli oyunlarını hoyratça bozanlara, haklarının hayata geçmesine engel olanlara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimize dair sözümüzü tekrarlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

KPSS A GRUBU MESLEKLERİ | KPSS A Grubu sınavı nedir, kimler girebilir, B grubu farkları nelerdir? İşte KPSS A ve B grubu kadroları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına yerleştirmede uygulanan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kadrolar; A grubu kadrolar ve B grubu kadrolar olmak üzere ikiye ayrılıyor. 2025 yılı KPSS A grubu başvuruları ile beraber, bu grupta yer alan meslek kolları yeniden gündeme geldi. A grubu kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. Peki, KPSS A grubu ve B grubu nedir? Peki, KPSS A Grubu meslekler nelerdir, kimler A grubu sınavına girebilir? İşte, KPSS A grubu kadroları ve meslekleri hakkında bilgiler.

Cumhuriyet’in haberinin ardından LGS skandalına MEB’den yeni açıklama: Usule aykırılık kabul edildi, ‘sınav güvenliği’ savunuldu

Cumhuriyet’in gündeme taşıdığı LGS skandalında yeni gelişmeler yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınav kitapçığının usule aykırı şekilde sınav esnasında dışarı çıkarıldığını ikinci kez doğruladı. Bakanlık, sınav güvenliğinin tehlikeye atılmadığını savunsa da, kamuoyundaki tartışmalar ve velilerin endişeleri devam ediyor.

NATO ÜYESİ ÜLKELER 2025 | NATO’ya üye ülkeler hangileri, kaç ülke üye? NATO ne demek, ne zaman kuruldu, açılımı ne? İşte NATO’nun anlamı ve tarihi!

NATO üyesi ülkeler, NATO Zirvesi’nin ardından yeniden kamuoyunun gündemine geldi. Devlet ve hükûmet başkanlarının, ittifakın etkinlikleri ile ilgili kararlar almak için periyodik olarak bir araya geldikleri NATO Zirvesi, NATO üyesi olmayan ülkelerle ortaklıklar kurmak için kullanılır. Toplam 32 üyeden oluşan NATO 4 Nisan 1949 tarihinde kuruldu. Mart 2024 itibarıyla Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna NATO’ya üyelik isteklerini resmen bildirdi. Türkiye’nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO’ya hangi ülkeler üye, NATO üyesi kaç ülke var, NATO ne demek? İşte, NATO’nun anlamı ve tarihi hakkında bilgiler.

YKS’de TYT olmadan AYT sınavına girmek mümkün mü? TYT’ye girmeyen AYT’ye girebilir mi?

YKS’de TYT olmadan AYT sınavına girmek mümkün mü sorusu merak ediliyor. YKS sınavında TYT zorunlu mu sorusu, pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Peki, AYT zorunlu mu, TYT’ye girmeyen AYT sınavına girebilir mi? İşte, ÖSYM’nin konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamalar

AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman? AÖF yaz okulu kayıtları nasıl yapılır? AÖF yaz okulu sınavı ne zaman?

başladı. Peki, AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman? AÖF yaz okulu kayıtları nasıl yapılır? AÖF yaz okulu sınavı ne zaman?

KGM 43 işçi alımı 2025 || Karayolları Genel Müdürlüğü 43 işçi alımı ne zaman bitiyor, başvuru şartları neler?

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 2025 yılı için Türkiye genelinde 43 sürekli işçi alımı yapacağını duyurdu. Kamu sektöründe istikrarlı bir kariyer hedefleyenler için büyük bir fırsat sunan bu alımlar, farklı meslek gruplarında görev yapacak adayları bekliyor. Başvurular 10 Haziran 2025 tarihinde başladı ve sınırlı süreyle devam edecek. Peki, KGM 43 işçi alımı ne zaman sona eriyor, başvuru şartları neler, hangi pozisyonlar için alım yapılacak?