Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Halka Açık İşletmelerde Müzik Yayını Yapan İşletmeler Telif Hakkı Ödemek Zorunda

Türkiye’de artık düğün salonları, kuaförler, mağazalar ve restoranlar gibi halka açık işletmelerde müzik yayını yapılırken telif hakkı ödenmesi zorunlu hale geldi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, bu konuda yapılan düzenleme hakkında bilgi verdi.

Ergül, 1951’de kabul edilen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 74 yıldır yürürlükte olduğunu ve MESAM’ın müzik eser sahiplerinin telif haklarını koruma görevini üstlendiğini belirtti. Düğün salonları, kuaförler ve güzellik merkezleri gibi işletmelerin de artık telif ödemesi gerektiğini vurgulayan Ergül, MESAM olarak telif toplama ve hakları savunma konusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Kapsam Genişliyor

Ergül, halka açık ticari işletmelerde müzik yayınının telif hakkı ödemesini zorunlu kıldıklarını belirterek, bu kuralların 1951’den beri kanunen korunduğunu ifade etti. Ayrıca, işletmelerin belirli bir ücret ödemek zorunda olduklarını da ekledi.

Kanunun ihlali durumunda ise 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası öngörüldüğünü belirten Ergül, telif gelirlerinin sanatçılara adil bir şekilde dağıtılmasına önem verdiklerini kaydetti.

Hapis Cezası Mevcut

Ergül, müzik eserlerinden elde edilen gelirlerin sanatçılara ve müzik eser sahiplerine nasıl dağıtıldığı hakkında da bilgi verdi. Telif gelirlerinin, sanatçıların haklarını korumak amacıyla toplandığını ve önemli isimler olan Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçılara ödendiğini açıkladı.

“Düğün salonlarının öznesi müziktir, dolayısıyla ödeyecekleri telif bedeli daha yüksek olacaktır. Ancak müzik çalmayan bir kuaför dükkanından telif talep etmiyoruz” diyen Ergül, telif gelirlerinin adaletli bir şekilde dağıtılacağını vurguladı.

Ergül, düğün salonlarının temelde müzikle ilişkilendirildiği ve bu nedenle telif ücretlerinin diğer işletmelere göre farklı olabileceğini belirtti. MESAM olarak telif gelirlerini adil bir şekilde dağıtacaklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Yapay zeka artık servet sahibi yapmaya başlayacak

Yapay zekâ yalnızca işleri kolaylaştırmakla kalmayacak, servet kavramını da kökten değiştirebilir. Milyarder yatırımcı Mark Cuban’a göre, bu teknoloji henüz gerçek potansiyelini göstermedi.

Kuzey Makedonya ihracatı arttı, dış ticaret açığı azaldı

Kuzey Makedonya’nın dış ticaret açığı, Mayıs 2025’te geçen yılın aynı ayına göre 59 milyon dolar azalarak 250 milyon dolara geriledi. Ülkenin ihracatı yüzde 28,7 artarak 841 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 13,3’lük daha yavaş bir hızla 1 milyar …

İşten ayrılmak isteyenlere kötü haber: Kıdem tazminatı tavanı düşük kaldı, işçinin kaybı 5 bin lirayı aştı

Kıdem tazminatı tavanının enflasyon oranında artırılmaması işten ayrılmak isteyenleri zor durumda bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 55 bin 479 TL, Bakan Şimşek’e 51 bin 821 TL, emekliye 2 bin 412 lira zam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 55 bin 479 TL, Bakan Şimşek’e 51 bin 821 TL, emekliye 2 bin 412 lira zam

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Ev ve iş yerleri için zam oranı belli oldu

Ev ve iş yerleri için zam oranı belli oldu