BM açıkladı: Türkiye İsrail’e en çok mal satan beşinci ülke konumuna yükseldi!

Türkiye, 2024 Yılında İsrail’e 2,86 Milyar Dolarlık İhracatla Beşinci Sıraya Yükseldi

Türkiye, 2024 yılında İsrail’e yaptığı 2,86 milyar dolarlık ihracatla, Çin, ABD, Almanya ve İtalya’nın ardından İsrail’e en çok mal satan beşinci ülke konumuna yükseldi. Gazeteci Metin Cihan’ın paylaştığı verilere göre, Türkiye’nin İsrail’e en çok mal satan 5. ülke olduğu ortaya çıktı. El Cezire’nin 21 Mayıs 2025 tarihli haberine ve Birleşmiş Milletler Ticaret Veritabanı (UN Comtrade) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında İsrail’e 2,86 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu durum, Türkiye’yi Çin, ABD, Almanya ve İtalya’nın ardından İsrail’e en çok mal satan beşinci ülke konumuna yerleştiriyor.

Habere göre, İsrail 2024 yılında toplamda 91,5 milyar dolarlık ithalat yapmış ve bu ithalatın büyük bir kısmı Çin (19 milyar dolar), ABD (9,4 milyar dolar) ve Almanya (5,6 milyar dolar) gibi ülkelerden gerçekleşmiş.

Gazeteci Metin Cihan’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “İsrail’e en çok mal satan 5. ülkeyiz.” Haberin kaynağı ise El Cezire ve Birleşmiş Milletler Ticaret Veritabanı olarak belirtilmiş.

Metin Cihan daha önce de Türkiye’den İsrail limanlarına düzenli olarak gönderilen yük gemilerini uluslararası denizcilik platformlarında belgeleyerek kamuoyuna duyurmuştu. Bu durum bazı kesimler tarafından eleştirilere neden olsa da hükümet yetkilileri, bu ticaretin özel sektör tarafından yürütüldüğünü ve devlet politikalarıyla doğrudan ilişkili olmadığını savunmuştu.

İki ülke arasındaki ticaretin artmasına rağmen Türkiye’deki siyasi iktidarın Gazze’deki olayların ardından İsrail’e karşı sert söylemlerde bulunması, kamuoyunda “söylem ve eylem çelişkisi” tartışmalarına neden olmuştu. Muhalefet ve bazı sivil toplum kuruluşları, hükümetin Filistin’e destek açıklamaları ile pratikteki ticari ilişkiler arasında tutarsızlık olduğunu savunuyor.

Ayrıca, Türkiye’nin İsrail ile ticaretini protesto edenlerin çeşitli etkinliklerde gözaltına alındığı da belirtiliyor.

Related Posts

Ufku açık bir sergi: Medeniyet Kur/an Şehir

“Tarih olayının genetiğini incelemezsek, gelecek dünyayı inşa edecek bilgi temeline ulaşmak imkânımız da ortadan kalkar” diyor ‘İslam’da Şehir ve Mimari’ kitabında merhum Turgut Cansever. Bunun ne kadar böyle olduğunu, doğru olarak kurulmuş şehirlere sonradan ilave ettiğimiz yanlışlık ve çirkinliklerde tam olarak teşhis edebiliyoruz bugün. Yazık ki bu kültürel cinayetlere işaret ederek bizi uyandırmaya çalışan çok fazla Turgut Cansever’imiz de yok! Bugün kötü örneklerle meşgul olmayacağım ama… Konya’da

İzleri adım adım sürüldü: İşte İmamoğlu liderliğindeki örgütün şeması

Yeni Şafak, İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında operasyonu yapan İl Jandarma Komutanlığı’nın oluşturduğu örgüt şemasına ulaştı. Örgüt lideri Ekrem İmamoğlu ve üst düzey örgüt yöneticisi Murat Ongun’un altında, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tarık Çetin ekseninde kümelenen şemada, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Asistanı Arzu Can ve İBB İhale Başkanı Onur Gülin gibi isimler yer alıyor.

Mayısta sektörel güven yükseldi

Güven endeksi, mayısta geçen aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 0,9, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,6 ve inşaat sektöründe yüzde 3,9 arttı.

Emekli maaşlarına temmuz dokunuşu: En düşük maaş ne kadar olacak?

Temmuz ayı yaklaşırken emekliler, maaş zamlarını merakla bekliyor. Milyonlarca emeklinin yakından takip ettiği bu gelişme hakkında SGK uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri ve piyasa katılımcılarının anket sonuçlarına dayanarak, en düşük emekli maaşıyla ilgili tahminlerini paylaştı.

10 milyar liralık ‘Senfoni’ yatırımı

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) hasılat paylaşım modeliyle ihaleye çıktığı İstanbul’daki Etiler arazisinde yeni bir konut projesi başlatıldığı duyuruldu.

Vestel’de büyük işten çıkarma

Zorlu Holding, 4,9 milyar dolarlık borç yükünü hafifletmek için Türkiye’nin en büyük kurumsal yeniden yapılandırma süreçlerinden birini başlatıyor. CEO Ömer Yüngül, Vestel’de 2 bin kişinin işten çıkarılacağını “Tamamen verimlilik için, üretim kapasitemiz artacak.” sözleriyle doğruladı.