Skip to content
Menu
Güncel Blog Sitesi
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Eğitim
  • Tanıtım
  • İLETİŞİM
Güncel Blog Sitesi
6 ayda tamamlandı: Benzerlerinden daha sessiz

6 ayda tamamlandı: Benzerlerinden daha sessiz

Posted on 14 Ekim 2021 by Admin

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Mühendislik Fakültesinden iki araştırma görevlisi, ateşli silahlarda benzerlerinden daha sessiz ve stabil atış imkanı sunan susturucu sistemi tasarladı.

Ateşli silahlarda kullanılmak üzere yeni bir susturucu sistemi geliştirmek için yola çıkan Makine Mühendisliği Bölümü araştırma görevlileri Dr. Erdem Özyurt ile Mutlu Karaşoğlu, çalışmalarını 6 ayda tamamladı.

Yaptıkları hareketli susturucu sistemiyle hem daha sessiz hem de namlu şahlanmasını azaltarak stabil bir atış imkanı sağlayan akademisyenler, bilgisayar simülasyonları ve testlerde başarılı sonuçlar elde etti.

Özyurt ve Karaşoğlu, geliştirdikleri susturucu sistemiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının destekleriyle geçen ay İstanbul’da gerçekleştirilen 6. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’21’de bronz, Fas’ta organize edilen Innovation Week – IWA 2021’de (İnovasyon Haftası) ise altın madalya kazandı.

Araştırma Görevlisi Mutlu Karaşoğlu, AA muhabirine, ateşli silahlar için yeni bir susturucu sistemine ihtiyaç olduğu düşüncesiyle yola çıktıklarını söyledi.

Geliştirdikleri sistemin hem kısa hem de uzun namlulu silahlarda kullanılabildiğini anlatan Karaşoğlu, şöyle konuştu:

“Geleneksel sistemlerde patlama gazı, susturucudan içeriye girdiği anda birtakım engellere takılır. Bu engellerde hızı yavaşlar ve soğur. Böylece de daha az bir sesle dışarıya tahliye olur. Bizim geliştirdiğimiz sistemde içerideki mekanizma sayesinde patlama gazı engellere takılarak, yaylı sistemi aktive ederek susturucuyu ileriye doğru hareket ettirip, iç hacmi genişletiyor. Böylece patlama gazının sıcaklığı ve hızı azalıyor, bunun ardından daha etkili kullanıma imkan veriyor. İçerideki hareketli mekanizma geri tepmenin etkisini azaltıyor. Susturucudaki kompansatör delikleri havanın tahliyesine imkan vererek namlu şahlanmasına zıt yönde kuvvet uygulayıp, söz konusu hareketi engelliyor. Böylece atış daha stabil olarak yapılabiliyor.”

Karaşoğlu, tasarımı iyileştirme çalışmalarının sürdüğüne değinerek, susturucuyu kullanmak için özel şirketlerden taleplerin geldiğini ve iş birliklerine hazır olduklarını dile getirdi.

– “TAMAMEN ÖZGÜN BİR TASARIM”

Araştırma Görevlisi Dr. Erdem Özyurt ise tasarımlarının, fuarlara katıldıktan sonra hem piyasadan hem de akademik çevreden yoğun ilgi gördüğünü bildirdi.

Susturucuyu tamamen yerli imkanlarla tasarlayıp ürettiklerini vurgulayan Özyurt, “Tamamen özgün bir tasarım. Halihazırda kullanılan susturuculardan en büyük farkı, hareketli bir mekanizmaya sahip olmasıdır. Şu anda prototiplerin denemelerini havalı silahlar üzerinde yapıyoruz. Bilgisayar simülasyonlarımız devam ediyor. Prototip üzerindeki ilk aşama testlerimiz de sürüyor.” dedi.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü

  • Eğitim (109)
  • Ekonomi (599)
  • Haber (1.609)
  • İstanbul Üniversitesi (1)
  • Sağlık (26)
  • Spor (1)
  • Tanıtım (2)
  • Teknoloji (323)
  • Yaşam (50)

Son Yazılar

  • 19 Mayıs coşkusu
  • Binance CEO’su Bu 2 Altcoin İçin Uyardı: Bu Aptallık!
  • Avuçlarınızdaki Azrail! Sürünerek Ölmek İstiyorsanız İçmeye Devam Edin Sağlıklı Diyerek İçiyorsunuz Lakin…
  • Eşini kaybeden Ece Erken ekranlara geri dönüyor!
  • Demir fiyatları Çin’deki faiz indirimiyle yükselişe geçti
  • Hatay’da ‘Eren Abluka-12 Operasyonu’ başlatıldı
  • WOO Network Nedir? WOO Ne İşe Yarar? 
  • Son Dakika: Sıhhat Bakanlığı, 19 Mayıs 2022 yeni koronavirüs datalarını paylaştı
  • Bolu Belediyesi’ne ayrımcılık cezası! Yabancılara yönelik ‘nikah ve su ücreti tarifesi kararı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 19 Mayıs bildirisi
  • Adnan Şensen kimdir? Adnan Şenses ne vakit hayatını kaybetti?
  • Gençler ülkeden gidiyor: Hayat pahalılığı beyin göçünü tetikliyor
  • MSB: 2 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi
  • Manchester City’nin kaygısına deva: Marc Cucurella
  • Yenilikçi bakış
  • TOGG için heyecanlandıran açıklama! Trafiğe çıkacağı tarih belli oldu
  • Doğum denetim hapları kısırlığa yol açar mı
  • Hindistan’da şiddetli yağışlar sebebiyle 8 kişi öldü
  • Bursa’da bozuk para yutan öğrenciyi Heimlich hareketi ile kurtardı
  • Galatasaray’da Arda Turan’dan sitemkâr paylaşım!
kartal eskort
pendik eskort
anadolu yakası escort
ümraniye escort
maltepe escort
avcılar escort
esenyurt escort
istanbul escort
beylikdüzü escort
bakırköy escort
halkalı escort
şirinevler escort
sefaköy escort
maltepe escort
avcılar escort
beylikdüzü escort
gaziantep escort
avcılar escort
maltepe escortlar
beylikdüzü escort
karabağlar escort sancaktepe escort avcılar escort kağıthane escort onikişubat escort akçaabat escort kızıltepe escort artuklu escort odunpazarı escort tepebaşı escort ordu escort
kayseri escort
bursa escort
escort ankara
kocaeli escort bayan
escort bursa
bursa escort
escort pendik
tuzla escort bayan
izmit escort bayan
İstanbul Escort
esenyurt escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
beşiktaş escort
istanbul escort
mobil ödeme bozdurma
bebek escort
1 ** /*/
©2022 Güncel Blog Sitesi | Powered by WordPress & Superb Themes